La defensa de l'Artesà, present i futur del Prat

Comunicat de la CUP del Prat després dels esdeveniments viscuts les darreres setmanes arran de la lluita en defensa del teatre de l'Artesà i un procés participatiu.

Assemblea de veïns i veïnes en defensa de l'Artesà

El passat dilluns 6 de juny van començar les obres d'enderroc del Teatre del Centre Artesà, l'element patrimonial més important que li queda al Prat. Aquest endrerroc ha estat el punt culminant d'un procés ple d'errors i despropòsits per part del govern municipal format per ICV-EUiA i PSC, que han deixat a la palestra la manca de respecte cap al patrimoni i el rebuig total als processos reals de participació ciutadana.

La història de l'Artesà és ben coneguda; l'Ajuntament el va comprar i el va deixar malmetre's durant 20 anys, però també hi va haver alguns propietaris que van prioritzar el seu lucre personal (amb favors polítics inclosos) al benefici col·lectiu. Res d'això és excusa a dia d'avui per demanar l'enderroc de l'Artesà i no defensar-ne la seva conservació.

Fa ja quasi dos anys quan tothom donava la batalla per perduda i molts partits pactaven engrunes en despatxos i jurats, i venien les bondats del projecte escollit, un grup de veïns i veïnes va decidir alçar de nou la veu i defensar el patrimoni i la participació ciutadana fins al final. És gràcies a les persones que s'han organitzat durant molts anys, i recentment aquests dos darrers anys que, malgrat el trist final, avui ens sentim molt més orgullosos de la nostra riquesa patrimonial, que som més conscients que mai dels nostres drets, que sabem amb més certesa que mai que l'organització i la lluita veïnal són imprescindibles. El veïnat del Prat surt amb més ganes de lluita i molt més reforçat.

 

Els fets que s'han produit les últimes setmanes no han fet més que evidenciar l'alt grau de desaprovació que la ciutdania del Prat té envers el projecte d'enderroc. En dues setmanes els carrers del Prat han vist com la mobilització augmentava com feia molts anys que el Prat no veia.

El 27 de maig nombrosos veïns i veïnes acampaven al pati de l'Artesà reclament l'aturada de l'enderroc i diàleg amb el govern municipal. Durant sis dies assemblees d'una cinquantena de veïns i veïnes van donar vida a l'acampada i van seguir organitzant la defensa de l'Artesà. La resposta de l'Ajuntament del Prat va ser l'absència total de voluntat de diàleg i l'enviament dels Mossos d'Esquadra a desallotjar les persones acampades. A data de 26 de maig, abans de saber si passaria res, Lluís Tejedor ja firmava una ordre de desallotjament de l'espai. La repressió i la negativa al diàleg com a modus operandi.

L'endemà, mig miler de persones es manifestaven pel Prat contra el desallotjament, en defensa del patrimoni i la participació ciutadana, i recordant-nos a tots i totes que només amb l'organització i la lluita hi ha futur.

Aquest cicle de mobilitzacions encara no clos, va veure el passat dimecres durant el ple municipal, com el Primer tinent d'Alcalde de la ciutat, Rafael Duarte (ICV-EUiA), en una nova arenga política posava sobre la taula el model empobrit de democràcia i el poc respecte cap al veïnat de l'equip de govern. Després de diverses preguntes formulades per la plataforma va prendre la paraula el tinent d'alaclde. Sense respondre a tot allò preguntat, en pocs minuts va explicitar que el seu govern només s'atén als interessos del seu partit, i que el seu model de democràcia es ceneyeix al vot cada quatre anys i punt. Rafael Duarte, va titllar de racistes els integrants de la plataforma fent una burda segregació per orígen dels seus membres (en funció de si eren del casc antic o havien nascut a Garrobillas) i les seves reivindicacions. Unes paraules que en qualsevol altra població haurien suposat una desautorització immediata per part de l'alcalde i el seu partit (ICV), i unes disculpes per part del regidor. Ben al contrari, se'l va aplaudir.

El Prat no mereix aquest tarannà ni que un personatge com Rafael Duarte insulti i amenaci de manera reiterada qui protesta i mostra les seves discrepàncies als plens municipals.

 

Des de la CUP demanem la dimissió de Rafa Duarte, per les seves paraules i amanaces als plens, de la regidora d'urbanisme Alba Bou com a màxim responsable de l'enderroc de l'Artesà, i de l'alcalde Lluís Tejedor responsable d'enviar els Mossos d'Esquadra per desallotjar el veïnat acampat.

Volem agrair als veïns i veïnes que s'organitzen i lluiten la feina feta durant tots aquests mesos, sou el millor exemple per al Prat, de lluita, constància, compromís, de comunitat i suport mutuu. Sou referent i única via per transformar El Prat i construir una ciutat on la veu i voluntat de tots els pratencs i pratenques es faci efectiva.

 

Tot el poder per als veïns i les veïnes!

 

 

Candidatura d'Unitat Popular del Prat de Llobregat

 

15 de juny del 2017, El Prat de Llobregat, Països Catalans

El veïnat ens recorda que només amb l'organització i la lluita hi ha futur.